Sydämellä ei ole ryppyjä

Spread the love

Madame de Sévignén lause on ikuistettu Pariisissa 40-vuotispäivänä saamaani korttiin: ”Sydämellä ei ole ryppyjä”. Kesäisin ikäkysymykset nousevat synttärieni tiimoilla mieleen, kun huomaan hienoista ärtymystä mielialassani. Jäin tutkimaan tätä ärtymystä ja huomaan sen kumpuavan siitä havainnosta, etten kategorisoi ihmisiä iän vaan käytöksen perusteella, mutta joudun kuitenkin jo itsekin kohtaamaan ikään liittyvää syrjintää.

Sydämellä ei ole ryppyjä L I L O U ' s #lilous lifestyleblogi Kaisa Pohjanvirta #tyyli #style #irisapfel #lebonmarché

Pari vuotta sitten hain erästä viestinnän alan työpaikkaa 38-vuotiaana ja viisissäkymmenissä oleva naistoimitusjohtaja sanoi minulle puhelinhaastattelussa, että yleensä näitä paikkoja haetaan nuorempana. Veti aika sanattomaksi, että osaamiseni ei ollut huomion kohteena, vaan ikäni. Jos vastapuoli oli lukinnut 38 ikävuotta korkeaksi, niin paljon puhuttu viisikympppisten työnhaku se vasta mahtaa herkkua ollakin! Inhimillisyys, huumori, äly, tilannetaju ja herkkyys ovat ominaisuuksia, joita arvostan ihmisissä. Näitä ominaisuuksia löytyy kaikenikäisistä kuten myös röyhkeyttä, kylmyyttä, ahneutta ja epäkohteliaisuutta. Tapa, jolla kohtelen muita on ainoa käyntikortti, jolla on kirjoissani merkitystä, ei syntymävuodella.

En välitä myöskään ikään liittyvistä pukukoodeista, sillä ahdistun karsinoinneista, joissa selostetaan miten naisten täytyy pukeutua. Itsensä tunteminen on hyvän tyylin salaisuus. Samaan naiseen mahtuu myös useita tyylejä, välillä voit olla kuinka hippi tahansa ja välillä haluta kavuta korkeisiin korkoihin ja asialliseen mekkoon. Kun pukeutuu vaatteisiin, joissa aidosti viihtyy, on oikeilla jäljillä. Katsokaapa yli 90-vuotiasta Iris Apfelia, jonka räiskyvä tyyli oli viime vuonna näytteillä Le Bon Marché -tavaratalossa. Hän pukeutuu persoonansa mukaisesti, jännittävästi ja rohkeasti.

Tyylikysymyksissä ei ole ikää

Minusta tyyli on kuin ystävyys: voin yhtä hyvin olla ystävä 80-vuotiaan kuin 13- tai 50-vuotiaan kanssa. Samoin eri ikäisillä voi olla yhteisiä tyylimieltymyksiä. Isoäitini, jonka kanssa jaoimme todella samanlaisen pukeutumismaun ihasteli vielä viimeisinä vuosinaan Missonin mekkoani: ”Oi, toi on just mun tyylinen!” Rentoutta, lempeyttä, arvostusta lisää kaikille ikäryhmille!

Pariisin rakkauteni Paris je t'aime Margo Martindale L I L O U ' s #lilous helsinkiläinen lifestyleblogi Kaisa Pohjanvirta blogeuse finlandaise @KPohjanvirta La ville de lumière #Paris #visitParis #mode #lifestyle la plus belle ville du monde
Ikään liittyvät ajatukset ovat kesällä läsnä synttärieni aikoihin. Tykkään seurata tytärteni tyylin kehitystä: toinen pitää hyvästä laadusta, toinen on fashionista, joka vääntää asusta kuin asusta omannäköisensä. J’aime bien observer le style de mes filles: l’autre aime la bonne qualité et l’autre est une fashionista qui change sa tenue cinq fois par jour.

Il n’y a pas d’âge dans les questions du style

Je n’aime pas les codes vestimentaires qui concernent l’âge de la femme. Regarder Iris Apfel, dont le style a été exposé au Bon Marché l’année dernière. Elle s’habille comme elle veut, tout en couleurs! Elle est courageuse, belle et individuelle. Ma grand-mère s’habillait toujours en robes et m’a dit d’une de mes robes de Missoni: ”Oh! C’est tout ce que je voudrais! J’adore!” Nous partagions vraiment le goût pour la mode. Le style est comme l’amitié, il n’y a pas de limites: on peut être chic à 100 ans et avoir des amis de tous les âges. C’est tout ce que j’apprécie!

@KPohjanvirta #lilous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *