Sitruunapiirakka

Spread the love

Teen silloin tällöin viikonlopuksi sitruuna-marenkipiirakkaa. Olen lisännyt alkuperäisohjeeseen reilusti enemmän sitruunanmehua, sillä haluan mausta intensiivisen. Makea marenki kyllä tasoittaa hapokkuutta sopivasti. Lisäksi hilloan luomusitruunoiden kuoret koristeeksi ja makua antamaan. Testasimme pariisilaiskonditorian sitruunaleivoksen, eikä se saanut perheeltä yhtä hyviä arvioita kuin kotitekoinen sitruunatorttu.

Sitruunapiirakka L I L O U ' s #lilous lifestyleblogi Kaisa Pohjanvirta Helsinki lifestyle #paris #visitparis
Pariisilaisboulangerien sitruunaleivos ei ollut tyttöjen arvioden mukaan riittävän sitruunainen ja pohja oli liian kova.

Pohjan valmistan tutulla piirakkaohjeella. Paistan sen valmiiksi irtopohjavuoassa.

  • Kattilassa kiehautetaan 3 dl vettä, 3 keltuaista, 0,75 dl sokeria, 2 rkl leivinmargariinia, 4 rkl maizenaa, 3-4 (suurehkon) sitruunan mehu sekä 1 sitruunan kuori – maistan aina seosta, että se on riittävän kirpeää ja lisään tarvittaessa sitruunaa
  • Kaikki ainekset sekoitetaan ja kuumennetaan koko ajan sekoittaen, annetaan kiehua pari minuuttia
  • Marenkipäällisen 3 valkuaista ja 1 dl sokeria vatkataan vaahdoksi: vatkaa valkuaiset yleiskoneen vuoassa kovalla teholla vaahdoksi ja lisää sokeri pikkuhiljaa
  • Sitruunatäyte ja marenki levitetään piirakkapohjalle ja laitetaan uuniin 5-10 minuutiksi
  • Jäähdytetään ja nautitaan kylmänä. Kun piiras vetäytyy seuraavaan päivään, on maku minusta vielä herkullisempi
Päällisen voi tehdä myös italialaisella marengilla: marenkivaahto valmistetaan muutoin samoin, mutta loppuvaiheessa marengin vatkautuessa tehosekoittimessa seokseen kaadetaan kuumaa vettä ohuena nauhana. (121° sanovat reseptit, mutta itse kun vetelen menemään, niin kunhan olen kiehauttanut vettä. Tsekkasin, että italialaisen marengin resepteissä näkyy olevan 2,5 dl sokeria, mutta 3 valkuaisen kanssa 1 dl sokeria riittää ainakin omaan makean tarpeeseeni.)

Dans l’évaluation de mes filles la tartelette au citron meringuée faite à la maison a eu plus de points que cette tarte au citron d’une boulangerie parisienne. Le goût du citron doit être intense. J’aime utiliser des zestes de citrons confits pour la décoration. La dégustation est parfaite le lendemain de la préparation.

@KPohjanvirta #lilous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *