Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen: ”Tuntuu toimivalta käsitellä ilmiöitä yksilöiden kautta.”

Spread the love

Vielä muutaman viikon ajan on Helsingin Taidehallissa Nervanderinkatu 3:ssa esillä kiinnostava teos 101 kaikkien puolesta. Tekijät Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat itse oppineet jokaiselta teoksen haastateltavalta jotakin. Läpileikkaus ajankohtaisista mielipiteistä antaa myös näyttelyvieraille ajateltavaa.

Tellervo Kalleinen Oliver Kochta-Kalleinen #lilous Cartier-Bresson Finnish National Gallery L I L O U ' s #lilous helsinkiläinen lifestyleblogi blogeuse finlandaise Kaisa Pohjanvirta #mode #Helsinki @KPohjanvirta #taidehalli
Taiteilijaduo Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen, teos 101 kaikkien puolesta Taidehallissa 22.11. asti. Le duo d’artistes Oliver Kochta-Kalleinen et Tellervo Kalleinen se présente à Taidehalli, Helsinki.

”Taide mahdollistaa oikeasti avoimen tilan”

Teos 101 kaikkien puolesta sai alkunsa taitelijoiden kiinnostuksesta tilastoihin. Erityisesti niiden tulkintaan ja sisältöjen sanoittamiseen liittyvä valta toimi kimmokkeena työlle. Toisaalta tilastot olivat keino poistua omasta taidemaailman kuplasta. Haastatelluilta kyseltiin kantoja laajalti eutanasiasta voin terveellisyyteen. Taiteilijat halusivat tutkia, kuinka nettikeskustelujen kahtiajakoisuus näyttäytyisi yksilöiden puheessa. Käsitellyistä teemoista nousi kiinnostavia tarinoita ihmisten elämästä.

Kalleinen ja Kochta-Kalleinen kertovat, että heille oli tärkeintä mennä haastattelutilanteisiin hyväksyvällä asenteella, avoimina ja omana itsenään. Siksi taiteilijat välttävät puhumasta omista mielipiteistään, vaikka siihen välillä olisi houkutustakin. ”Taiteen voima on siinä, ettei sei sovi mihinkään kategoriaan. Se mahdollistaa oikeasti avoimen tilan.” Tellervo Kalleinen toteaa.

Esimerkiksi perustulosta heillä oli omia käsityksiä, kuinka se vaikuttaisi taiteilijoiden elämään, mutta haastateltavat tarjosivat tästäkin aiheesta kiinnostavan läpileikkauksen mielipiteistä ja arvoista. Yksilöiden kautta käsitellyt ilmiöt kertovat oleellista laajemmista asioista.

Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen Taidehallissa #lilous @Taidehalli #lilous Cartier-Bresson Finnish National Gallery L I L O U ' s #lilous helsinkiläinen lifestyleblogi blogeuse finlandaise Kaisa Pohjanvirta #mode #Helsinki @KPohjanvirta
Haastateltava taustoittaa kantaansa ydinvoimaan, oma veli on toiminut ydinvoimalan johtajana. ”Ei veljeni tätä tule kuulemaan, ei hän käy taidenäyttelyissä.” Kuva: Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, teoksesta 101 kaikkien puolesta (2015)
Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen Taidehallissa #lilous @Taidehalli #lilous Cartier-Bresson Finnish National Gallery L I L O U ' s #lilous helsinkiläinen lifestyleblogi blogeuse finlandaise Kaisa Pohjanvirta #mode #Helsinki @KPohjanvirta
”Älkää kasvattako lapsistanne marsuja.” Haastateltava pohtii lapsen asemaa perheessä. Kuva: Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Teoksesta 101 kaikkien puolesta (2015) 

 

”Ihmisten tarinat ovat uskomattoman kiinnostavia!”

Oliver Kochta-Kalleinen on kotoisin Itä-Saksasta, jossa hän kävi matematiikkapainotteista koulua. Taideaineet oli karsittu, kun keskityttiin tieteeseen. Joukko oppilaita alkoi toimittaa ensimmäistä itäsaksalaista koululehteä. Koska mitään ei voinut kopioida ilman järjestelmän lupaa, he julkaisivat lehteään monimutkaisesti valokuvauspaperille. Lehden tekemisen hienosta yhteistyöstä Kochta-Kalleinen sai ratkaisevan kokemuksen, että taiteella voi muuttaa asioita. Hän löysi taiteen, kun kapinallinen runo pystyi vastustamaan systeemiä. Kochta-Kalleiselta on näyttelyssä tärkeänä kirjana American portraits, jossa ihmiset kertovat elämäntarinoitaan. ”Ihmisten tarinat ovatkin uskomattoman kiinnostavia,” Kochta-Kalleinen sanoo.

Tellervo Kalleisella puolestaan on bänditausta, joka tarjosi teininä vahvoja kokemuksia yhdessä luomisesta. Monilahjakkaiden ystäviensä kanssa hän teki musiikkia ja performansseja. Joukossa kirjoitettiin, soitettiin, esiinnyttiin ja maalattiin. Kalleinen ei itse kokenut omaavansa erityislahjakkuutta, mutta ryhdyttyään valokuvaamaan ryhmänsä elämää, hän löysi oman roolinsa – ja samalla myös ensimmäisen omalta tuntuvan välineensä visuaaliseen ilmaisuun. Hän on säveltänyt 101 kaikkien puolesta -näyttelyyn musiikkia ja on iloinen löydettyään taas luontevia tapoja yhdistää musiikin tekemistä taiteeseensa.

Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen: "Tuntuu toimivalta tavalta käsitellä ilmiöitä yksilöiden kautta."#lilous Cartier-Bresson Finnish National Gallery L I L O U ' s #lilous helsinkiläinen lifestyleblogi blogeuse finlandaise Kaisa Pohjanvirta #mode #Helsinki @KPohjanvirta
Oliver Kochta-Kalleinen haastattelutilanteessa. Kuva: Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, Teoksesta 101 kaikkien puolesta (2015)

 

”Saamme tehdä asioita, jotka tuntuvat syvästi merkityksellisiltä.”

Taiteilijaduo kuvaa työskentelyään elämäntavaksi, hitaaksi prosessiksi, jossa he etenevät aihe- ja teemakeskeisesti. Jokaisen projektin jälkeen täytyy kysyä itseltä uudelleen, mikä on keskeistä. Uusien konseptien luomiseen ja hitauteen liittyy paljon epätoivoa. Ihaninta työskentelyssä on vaihe, jossa konsepti on valmis ja sitä ruvetaan toteuttamaan.

Loppusyksyllä taiteilijat jatkavat vuoden 2013 Helsingin Juhlaviikoilla lanseeraamansa Perhemuistipeli -teoksen esittämistä yksityiskodeissa, yhteistyössä näyttelijöiden Max Bremerin ja Johanna Af Schultenin kanssaPuhekaraokeen, jota he ovat järjestäneet vuodesta 2010 asti yhdessä 11 muun taiteilijan kanssa, voi osallistua Lens Politica -festivaalilla ja Lavaklubilla. Ensi kesäksi duo on tekemässä osallistavaa teosta Tansaniaan. He työstävät parhaillaan myös uusia projekteja Berliiniin ja New Yorkiin yhteiskunnallisia utopioita käsittelevän YKON-taiteilijaryhmänsä kanssa.


Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, 101 kaikkien puolesta Taidehallissa, Nervanderinkatu 3,  22.11. asti. Sunnuntaina 1.11. klo 13 Opastettuja retkiä mielipideviidakkoon ja perjantaina 20.11. Love, Death and Margarine klo 16-20taidehalli.fi/opastettuja-retkia-mielipideviidakkoon/

@KPohjanvirta #lilous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *