Rodinin vahvat veistokset Ateneumissa 08.05.2016 asti

Spread the love

Kuvanveistäjä Auguste Rodinin (1840-1917) veistoksissa on voimaa ja työt tuntuvat monien katselukertojen jälkeenkin vaikuttavilta. Ihmiskehon liike satunnaisen oloisissa asennoissa ja pintojen karsiminen yksityiskohdista erottavat teokset tyyliltään täysin omaleimaisiksi.

Ateneumin näyttelysaleissa on nähtävissä niin Ajattelija kuin Balzacin muotokuvakin, pienempiä tutkielmia, Helvetin portti, Varjo ja monia muita teoksia. Vaikka Rodinia tituleerataan klassisen kuvanveiston edustajaksi, on työskentelytavoissa niin paljon uutta edeltäjiin verrattuna, että työt puhuttavat moderniudellaan. Hauskana yksityiskohtana näyttelyssä ovat veistokset, joita saa koskea. Lihaksikkaat hahmot kutsuvat tunnustelemaan pronssiin pakotettua liikettä. Näyttelyssä onkin jotakin suuresti nautinnollista.

Rodinin vahvat veistokset Ateneumissa 08.05.2016 asti L I L O U ' s #lilous lifestyle Helsinki @KPohjanvirta
Teoksia on lainattu Ateneumiin Rodin-museosta, jonka puistossa ja tunnelmallisessa rakennuksessa veistokset tulevat kauniisti esiin. Torse de jeune femme cambrée, 1909, Musée Rodin.
Auguste Rodin Ateneumin taidemuseossa 08.05.2016 asti L I L O U ' s #lilous lifestyle Helsinki @KPohjanvirta
Auguste Rodin: Jeanne d’Arc (1906) Ny Carlsberg Glyptotek. Photo: Ole Haupt Työstämättä jätetyt osat tuovat jännitettä veistoksiin. Les parties qui ne sont pas travaillées rendent les sculptures encore plus intéressantes.
Rodinin vahvat veistokset Ateneumissa 08.05.2016 asti L I L O U ' s #lilous helsinkiläinen lifestyle-blogi
Auguste Rodin: Suudelma (1882-1898) Musee Rodin. Photo: Christian Baraja. Auguste Rodin: Le baiser.
Auguste Rodin Ateneumin taidemuseossa 08.05.2016 asti
Rodin-museon puistossa Pariisissa Ajattelija-patsas kerää katseet. Teos on nähtävillä Ateneumissa. Le penseur en bronze au musée Rodin.

 

Varjo-veistos, jonka toinen käsi on rajusti katkaistu, on osa Helvetin portit -teosta. Se oli Rodinin ensimmäinen julkinen tilaustyö vuodelta 1880. Teoksen yli kaksisataa figuuria vaativat pitkän työstämisen. Myös Ajattelija ja Suudelma olivat alkujaan osa tätä massiivista veistoskokonaisuutta.

Auguste Rodin Ateneumin taidemuseossa 08.05.2016 asti L I L O U ' s #lilous lifestyle Helsinki @KPohjanvirta
Auguste Rodin: Varjo (1880-1964) Ateneum Art Museum Kuva: Kansallisgalleria/Kirsi Halkola. L’Ombre. 
Rodinin vahvat veistokset Ateneumissa 08.05.2016 asti L I L O U ' s
Helvetin portti valettiin pronssiin vasta Rodinin kuoleman jälkeen. La porte de l’Enfer.

 

Ateneumin näyttelyssä esitellään myös Rodinin suomalaisoppilaiden Sigrid af Forsellesin ja Hilda Flodinin veistoksia. Rodinin töiden rinnalla heidän veistoksensa vaikuttavat kovin kesyiltä ja varovaisilta. Rodinin omakätinen todistus Flodinin lahjoista on ollut varmasti komeaa esiteltävää. Oppilas ja apulainen Camille Claudel puolestaan näytti lahjansa mestarin rinnalla. Claudelin traagista kohtaloa tulkitsi elokuvassa Isabelle Adjani – tämän leffan aion nyt katsoa näyttelyn innoittamana uudelleen.


J’adore le Musée Rodin et maintenant nous pouvons admirer des oeuvres de Rodin à Helsinki. Même si les sculptures sont connues, je recommande fortement l’exposition: c’est une expérience forte!

”..et si le désir devait cesser avec Dieu, Ah, je l’envierais à l’enfer..” Paul Claudel, Cantate à trois voix

L’exposition d’Auguste Rodin au Musée d’Ateneum, Galerie Nationale de Finlande jusqu’au 8 mai 2016www.ateneum.fi

@KPohjanvirta #lilous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *