Kuvanveistäjä Pekka Jylhä: ”Materiaalilla on tärkeä viesti”

Spread the love

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän We Have Inherited Hope – the Gift of Forgetting -näyttely aukesi keskiviikkona Helsinki Contemporary -galleriassa. Veistokset ovat esillä 3.4. asti osoiteessa Bulevardi 10,  helsinkicontemporary.com

Pekka Jylhä: "Materiaalilla on tärkeä viesti" L I L O U ' s
And They Took Selfies as They Ate Carrots, 2016, Photo: Ilpo Vainionpää

 

Väri, huumori ja kepeys

Aikaisemmissa töissään Jylhä on käyttänyt väriä ja huumoria, nyt avautuneessa näyttelyssä on raskaampia sävyjä. Vaaleat, pehmeät muodot sanoittavat sekavaa maailmantilaa. ”Minun sukupolveni on saanut elää onnellista ja rauhallista aikaa.” Pekka Jylhä kertoi avajaisissa. Charlie Hebdo -lehteen tehdyt iskut 2015 saivat taiteilijan tekemään työn Sorrow of a Pen, Kynän suru. Viime vuoden uutisoinnit vaikuttivat Jylhään: ”Minulla on itselläni kolme lasta, uutiset todella koskettivat.” Töitä on syntynyt maailman tapahtumien tahdissa. Joitakin teoksia onkin vaikea katsoa. Siksi ymmärrän näyttelyn nimen, joka kumpuaa Wisława Szymborskan sanoista ”Olemme perineet toivon – unohtamisen lahjan”.

Pekka Jylhä: "Materiaalilla on tärkeä viesti" L I L O U ' s #lilous lifestyle Helsinki @KPohjanvirta
Sorrow of a Pen, 2016 Photo: Ilpo Vainionpää

 

”Ihastuin kuvanveistoon valtavasti”

Pekka Jylhä kertoo olevansa ihanneammatissaan, sillä hän on aina halunnut olla kuvan kanssa tekemisissä. Lapsena Pohjanmaalla hän piirsi ahkerasti ja hakeutui Savonlinnan kuvataidelukioon. ”Siellä tekniikkani parani ja pääsin TaiKiin graafisen iltalinjalle.” Jylhä kertoo. Hän vaihtoi kuvaamataidon opettajalinjalle, jossa löysi kuvanveiston. Sen parissa luovuus tuntui helpolta. Raimo Utriainen valitsi Jylhän Kuvataideakatemiaan, josta hän jatkoi vielä Ruotsin kuninkaalliseen taideakatemiaan opiskellen Dan Kirchenbaumin johdolla.

Pekka Jylhä Helsinki Contemporary L I L O U ' s #lilous lifestyle Helsinki @KPohjanvirta
Journey, 2016 Photo: Ilpo Vainionpää

 

Aina yhtä jännittävää

Näyttelyiden pitäminen ei Jylhän mukaan ole iän myötä yhtään helpottanut. Se tuntuu entistä tiukemmalta ja raskaammalta. Hän tuntee kuitenkin olevansa unelma-ammatissaan, koska on pystynyt jopa elättämään sillä itsensä. Jylhä opetti Taideteollisessa korkeakoulussa kuvanveistoa kahdeksan vuotta, mutta voitettuaan Urho Kekkosen patsaan kilpailutuksen, hän jätti opettamisen. Tilaustyöt, julkiset veistokset ovat elättäneet, mutta taiteilijan työssä on silti siedettävä epävarmuutta.

Pekka Jylhä: "Materiaalilla on tärkeä viesti" L I L O U ' s #lilous lifestyle Helsinki @KPohjanvirta
Mourning, 2010 Vantaa

 

Laaja materiaalien kirjo

Jylhän veistokset lähtevät ideasta ja materiaali seuraa ideaa työskentelyprosessin myötä. Materiaalilla on tärkeä viesti. ”Ulkona täytyy käyttää kestäviä materiaaleja. En kunnioita materiaalia siinä mielessä, etten voisi maalata pronssia, jos työ niin vaatii.” Julkisista teoksistaan Jylhä kertoo, että hän haluaa niiden olevan nopeasti avautuvia. ”Töitä voi tulkita omalla tavallaan, enkä halua niiden olevan liian vaikeita.”

Arjen raskauden ja Suomen pimeyden vastapainoksi Jylhä kaipaa keveyttä: ”Kuten Mika Waltari sanoi, on tärkeää, että koristellaan. Käytän töissänikin kristalleja, sillä arjessa oleva ilo ja loiste on tärkeää!”

Pekka Jylhä: "Materiaalilla on tärkeä viesti" L I L O U ' s #lilous lifestyle Helsinki @KPohjanvirta
Joy, 2007, Salo

Sculpteur Pekka Jylhä traite des sujets apparemment légers, mais le contenu des sculptures dans sa nouvelle exposition est plus grave. Dans le vernissage du mercredi il raconte que les attentats dans la rédaction de Charlie Hebdo l’ont beaucoup marqué. Dans ses travaux Jylhä utilise de différents matériaux des plumes au plomb peint. We Have Inherited Hope – the Gift of Forgetting au galerie Helsinki Contemporary, Bulevardi 10, jusqu’au 4 avril. helsinkicontemporary.com

@KPohjanvirta #lilous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *