Suklaiset éclairet

Tuulihattutaikinan opettelu on ollut hankala matka. Monen lässähtäneen tekeleen jälkeen onnistuneet éclairet ovat sitäkin ilahduttavampi tarjottava. Luotettava apu leipomisen harjoittelussa on ollut Kaisa Leinon ja Terhi Toivosen La Pâtisserie -kirja. Havainnollisesti kuvitetusta kirjasta saa vinkkejä eri tekniikoihin. Pikatietä onneen tämän kuohkean taikinan kanssa ei ole löytynyt, mutta harjoittelu on johtanut johonkin pisteeseen. T. Hapuilevan leipurimatkansa välietapilla onnistumista juhliva kotikokki

L I L O U 's #lilous Suklaiset éclairet #eclair #kotikeittiä Kaisa Pohjanvirta eclair-resepti La pâtisserie
Pursotin taikinan sahalaitaisella tyllalla. Tasainen käy yhtä hyvin. Tärkeintä on taikinan koostumus, se ei saa olla liian juoksevaa, mutta samalla kananmunaa täytyy olla riittävästi kohoamisen varmistamiseksi.
  • Taikina:
  • 2,5 dl vettä (osassa resepteistä noin puolet nesteestä on maitoa)
  • 110 g voita kuutioituna
  • Vesi, voi ja ripaus sokeri kiehautetaan kattilassa
  • Ota kattila pois liedeltä ja lisää 2,5 dl jauhoja kerralla sekoittamalla puulastalla taikina tasaiseksi
  • Palauta seos hellalle ja jatka lämmittämistä keskilämmöllä (tämän vaiheen havaitsin tärkeäksi: taikina ei saa kypsyä liikaa, mutta nestettä täytyy kuitenkin saada haihdutettua riittävästi. Aiempien erehdysteni kautta kuvittelen tajuavani millaista koostumuksen tulee olla tässä vaiheessa)
  • Siirrä taikina metallikulhoon (itse laitoin sen KitchenAidin kulhoon), anna jäähtyä hetki ja sitten vatkaa 3-4 munaa joukkoon yksi kerrallaan joko käsin tai sähkövatkaimella (tämäkin vaihe on erityisen tärkeä, sillä munia ei saa olla liikaa eikä liian vähän kohoamisen onnistumiseksi – koostumuksen täytyy olla riittävän kiinteää, jotta pursottaminen onnistuu)
  • Pursota haluamasi kokoisia éclaireja: itse suosin pienehköä muotoa
  • Sivele pinta kananmunalla ja paista 25-30 minuuttia 180° uunissa – huom! Älä avaa uunia ainakaan ensimmäiseen 20 minuuttiin!
L I L O U 's #lilous Suklaiset éclairet #eclair #kotikeittiä Kaisa Pohjanvirta eclair-resepti La pâtisserie Fazerin kaakaojauhe
Eclaireja paistetaan 180° uunissa 25-30 minuuttia riittävän kypsiksi – niin että vaaleammat osat eivät jää liian vaaleiksi. Leikkasin tuulihatut toiselta sivulta mahdollisimman huomaamattomasti auki täytettä varten (en jaksanut pursotella aukoista).
  • Täyte:
  • Lämmitä kattilassa 3 dl (rasvatonta) maitoa, johon lisätään 1 tl vaniljaesanssia
  • Vatkaa toisessa kulhossa kevyesti 3 keltuaista ja 1 dl sokeria
  • Lisää kaakaojauhetta sekä 3 rkl maizenaa
  • Kaada puolet maidosta munaseokseen, sekoita ja kaada seos takaisin kattilaan
  • Kiehauta koko ajan sekoittaen, niin että täyte sakenee (se ei saa olla liian juoksevaa)
  • Täytä jäähtyneet leivonnaiset joko purottaen tai lastalla/veitsellä
L I L O U 's #lilous Suklaiset éclairet #eclair #kotikeittiä Kaisa Pohjanvirta eclair-resepti La pâtisserie Fazerin kaakaojauhe
Suklaisen éclairen kuorrutteen tein omasta päästä sulattamalla voita n. 50 g, lisäämällä siihen 0,5 dl sokeria (tai vähemmän) ja ja Fazerin tummaa kaakaojauhetta. Kiehuttelin seoksen kuplivaksi, lisäsin hieman maitoa (0,5 dl) ja keitin kokoon. Sudin kuorrutteen éclairien päälle ja ennen jähmettymistä lisäsin hasselpähkinärouheen. Joissakin ohjeissa neuvotaan sulattamaan suklaata leivonnaisten päälle. Kuulun koulukuntaan, jossa jokainen maku täytyy keinotella paikalle itse :). Tarjoiluni saivat perheeltä kiitosta ja pääsiäislomalla aion taas kokeilla onneani reseptin parissa. Bonne chance omalle matkallesi – otan mielelläni vastaan vinkkejä tuulihatun takuuvarmaan onnistumiseen!

@KPohjanvirta #lilous

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *